Vaccin och import
Vaccinationer inom sjukvård

Vaccin och import

I dag är det som så att i stort sett allt vaccin importeras. Om det blir ett utbrott av en sjukdom eller liknande måste vaccinet komma till Sverige snabbt. Det gör att det under ett tag kan bli brist på de aktuella vaccinerna. Men vilka fördelar samt nackdelar finns det med vaccin och import av dem?

Fördelar

En fördel med import av vaccin är att det inte krävs lika stora lager i bland annat apotek med mera. Det är också mindre risk att vaccinet står och blir gammalt. En annan fördel är att det utomlands finns större möjligheter att tillverka större mängder vacciner än vad det finns i Sverige. Dessutom undviker man att terroristorganisationer med mera sätter landet i fokus för att få tag i ämnen som behövs för att tillverka vaccinet. Just när det gäller tillverkning med mera testas vaccin ofta på djur. I Sverige finns organisationer som Djurens rätt och dessutom finns ett strängt regelverk vilket kan försvåra framställningen av vaccin.

Nackdelar

En nackdel är att det vid ett större strömavbrott, en strejk eller liknande kan bli mycket svårt eller rent av omöjligt att få tag i vaccin. Om det då dyker upp en epidemi kan det uppstå en hel del problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *