Vaccination för skogsarbetare – rekommendation och risk
Sjukdomar och vaccinationer

Vaccination för skogsarbetare – rekommendation och risk

Yrkesverksamma inom skogen arbetar med riskfyllda moment på flera plan. Dels faran i sig att träd faller över personen, dels andra risker som exempelvis smitta från djur. Det sista kan vara ett motiv till att många arbetsgivare erbjuder vaccination till skogsarbetare.

Vad ska du tänka på om du blir vaccinerad som ett skydd mot risker i samband med skogsarbete?

Respektera rekommendationer

Det är viktigt att ta läkarens rekommendationer i samband med vaccinering på allvar. I skogsarbete ingår ofta arbetsmoment med stora maskiner som i sin tur kräver koncentration. Kör du exempelvis stora rivningsrobotar från Brokk bör du avstå från att arbeta samma dag du tar vaccinet på grund av biverkningar. Brokk maskinerna väger flera ton och har en kapacitet som du alltid ska ha respekt för. Även om du inte hanterar just Brokk robotar eller andra stora maskiner bör du ta det lugnt efter vaccinationen.

Risker med vaccin

Precis som med alla typer av vaccin finns det varianter som inte lämpar sig för alla. Därför är det viktigt att du alltid konsulterar din läkare innan du vaccinerar dig. Även om alla på arbetsplatsen väljer att ta vaccinet är det alltid ditt eget ansvar att göra en bedömning utifrån din hälsa. Läs på om vaccinet i förhand för att få en klar bild över vad det innebär för dig. Väg sedan eventuella risker mot det direkta skyddet i din arbetsmiljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *