Även hundar behöver vaccin
Sjukdomar och vaccinationer

Även hundar behöver vaccin

Vi människor är inte de enda som har nytta av vaccinationer utan även husdjur behöver oftast vaccineras. Genom att vaccinera ditt husdjur kan du skydda det mot flera farliga sjukdomar som kan leda till döden. Det kan även vara så att din hundförsäkring kräver att du vaccinerar din hund för att få försäkra den. Kontrollera vad som gäller för just din hundförsäkring och se till att du följer de aktuella reglerna.

Vilka vaccin behöver en hund?

Precis som hos små barn bör du vaccinera din hund mot en rad olika sjukdomar som kan drabba hunden. Sjukdomar som kan leda till riktigt stora hälsorisker och i värsta fall vara dödliga. De sjukdomar man vaccinerar hundar mot i Sverige är:

  • Parvo (hundpest)
  • Valpsjuka
  • Hepatit
  • Kennelhosta
  • Rabies

De tre första vaccinationerna bör alla hundar få och oftast ges dem i en och samma spruta. Det är även rekommenderat att vaccinera din hund mot kennelhosta om den kommer att träffa andra hundar i något sammanhang. Vilket de allra flesta hundar gör. När det gäller rabies behöver du däremot endast vaccinera din hund om du ska resa utomlands med den. I Sverige finns nämligen inte rabies.

När ska hundan vaccineras?

Du bör vaccinera din hund redan när den är valp. Det rekommenderade vaccinationsprogrammet för hundar är vid 7 veckor, 12 veckor och vid ett år. Du bör sedan uppdatera vaccinet var tredje år. Kennelhosta däremot behöver du uppdatera varje år.

Ska du resa utomlands med din hund behöver du vaccinera hunden mot rabies i god tid eftersom två doser vaccin krävs för att hunden ska räknas som fullt vaccinerad. Utan vaccin mot rabies kommer din hund inte att släppas in i Sverige igen utan karantän.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *