EMA godkänner vaccinet!
Nackdelar med vaccinationer

EMA godkänner vaccinet!

Få har väl kunna undgått vaccinationsdebatten i media, på sociala plattformar och över nätet, intresset är fortfarande enormt. Dessvärre sprids desinformationen om vaccinets eventuella biverkningar lika snabbt som en löpeld, även i svenska dagstidningar och flertalet europeiska länder länder har höjt ett varningens finger över Astra Zenecas vaccin. Efter en kortare paus av vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin har nu EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänt vaccinet. Vaccinet mot covid-19 har tagits fram rekordsnabbt, att det även ligger stora pengar i framställandet av vaccin är inget nytt. Missuppfattningarna, tvivlet och oron hos medborgarna kring läkemedelsföretagens snabba framställning av vaccinet är säkert till viss del befogat. Normalt dröjer det ca 8-10 år att ta fram ett nytt vaccin och här har ett vaccin framställs på ca 1,5 år. En del av förklaringarna till denna snabba process hos läkemedelsföretagen för att få fram ett vaccin är följande:

  • Viruset blev snabbt kartlagt och upptäckt.
  • Tidigare erfarenheter av liknade virus.
  • Hög global samverkan inom forskarvärlden.
  • Modern bioteknik och molekylärbiologi framställer vaccinet snabbare.
  • Stora ekonomiska resurser har tillsatts för att ta fram ett vaccin.

Oavsett om dessa fakta presenteras om och om igen i media, dagstidningar eller på vetenskapliga forum över nätet verkar det fortfarande finnas en onödig oro, misstänksamhet och tvivel när det kommer till specifikt covid-19-vaccinet. Tyvärr kommer nog mänskligheten att få leva med olika typer av virus hädanefter. Vi kan nog vara relativt säkra på att pandemiernas tid endast har startat och att nya mutationer av virus kommer att komma. De personer som varit tvungna eller ha velat resa under pågående pandemi har själva fått bekosta reseintyg och PCR-test. I framtiden bör det införas både pensionärsrabatter eller andra typer av rabatter, när det kommer till att kunna testa sig för att kunna flyga. I nuläget betalar resenärerna mellan 1500-2000 kr för ett vanligt PCR-test för att kunna flyga och få ett giltigt resedokument. Tur- och retur blir det en kostnad på mellan 3000-4000 kr per person och bokad flygbiljett.

Faran överväger riskerna?

Läkemedelsbolagen och tillverkarna av ett vaccin måste ha gjort en rad kliniska tester, både fallstudier, laborativa tester på djur och slutligen även på människor innan vaccinet kan godkännas av ländernas läkemedelsmyndigheter. Kraven på vetenskapligt förfarande gällande nya vacciner är väldigt hög och det finns gemensamma direktiv och riktlinjer inom EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) hur ett vaccin skall framställas. Nu när länderna faktiskt börjat vaccinera medborgarna i stor skala dyker nya politiska frågor upp, nu senast frågan om vaccinationspass. Var går den personliga integriteten till att få välja själv i vaccinationsfrågan? Personer som kommer från länder där det är brist på vaccin, ska de inte tillåtas resa? En sak är i alla fall helt säker. Det går aldrig att ta fram ett vaccin helt utan risker eller biverkningar. Dock skall riskerna ställas i relation till hur farligt viruset är för samhället i stort, för våra äldre eller för de personer tillhörande riskgrupperna som faktiskt riskerar att dö av viruset. Kanske är det för att skydda de mest utsatta i samhället som vi ska vaccinera oss och inte i första hand för oss själva?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *