Influensavaccin
I takt med att influensor blivit allt vanligare och i samklang med att de också blivit allt kraftigare har det dykt upp vaccinationer mot dem. Vaccinationerna skyddar inte helt och fullt mot att smittas men ofta blir symtomen lite mildare. Men vad är bra att tänka på och vem ska egentligen vaccineras?
Vem bör vaccinera sig?
När det gäller vaccin mot influensan finns det ett par så kallade riskgrupper. När influensan börjar sprida sig bland befolkningen brukar det rekommenderas att man vaccinerar sig om man tillhör en riskgrupp. Till de grupper som bör vaccinera sig hör äldre, personer som har lung- eller hjärtsjukdomar. Även personer som har kraftig övervikt, eller som har en utsatt arbetsplats som sjukhus med mera rekommenderas att bli vaccinerade.
Fördelar med vaccinering
Många tror att man inte kan få influensa om man vaccineras men så är inte fallet. Man kan fortfarande bli sjuk, och man kan bära på viruset och smitta andra även om man inte själv visar några symtom. Om man blir sjuk och får symtom kan de ofta dämpas något om man är vaccinerad. En annan fördel med vaccinering är att man ofta kan förhindra att resten av familjen blir allvarligt sjuka om alla är vaccinerade.
Att tänka på om man ska vaccineras
Om man ska vaccinera sig mot influensa kan det vara bra att inte vara förkyld eller liknande när vaccinet tas. Då kan man få fler biverkningar. Om man vaccinerats kan det också vara bra att ta det lite lugnt under ett par dagar efter vaccinationen. Det kan vara bra att veta att man inte alltid känner sig helt på topp och man kan också ha ont efter vaccinationen.