Rädsla för sprutor
Vaccinationer inom sjukvård

Rädsla för sprutor

Något som många tycker är lite fånigt, men som är ack så vanligt är rädsla för sprutor. Det spelar ingen roll om det är ett blodprov, bedövning hos tandläkaren eller en vaccination. Rädslan finns där hela tiden. Både barn och vuxna kan vara rädda eller tycka att det är obehagligt men ibland har man inget annat val än att ta sprutan. Men hur kan man minska sin rädsla eller oro?

Gå i terapi

Om man har en stark rädsla kan det vara bra att gå i terapi för att minska den eller för att kanske helt bli av med den. Det finns psykologer och terapeuter som är experter på det här med rädsla för sprutor och de vet hur man ska gå till väga för att rädslan inte ska bli ett problem i framtiden.

Är det sticket man är rädd för?

Många gånger är det inte själva sprutan man är rädd för, utan sticket. Man är helt enkelt rädd för att det ska göra ont. Om så är fallet kan man köpa bedövningskräm på apoteket. Den placeras på stickstället någon timme innan man ska få sprutan. Många gånger kan man också få bedövning på sjukhuset eller hos tandläkaren om man förklarar situationen.

Tänka på något annat

Ett knep som är bland de mest beprövade och som också fungerar ypperligt är att man helt enkelt tänker på något annat när det är dags att få sprutan. Man behöver inte titta om man inte vill. Om man sitter och pratar med någon blir man vanligen mer avslappnad och sticket känns inte lika väl om man inte spänner sig. Om man är rädd eller orolig kan det vara klokt att ta med sig en vän att prata med under tiden sprutan ska ges. Kanske kan man prata om en stundande resa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *