Sprutor kan göra ont
Nackdelar med vaccinationer

Sprutor kan göra ont

Något de allra flesta är lite oroliga för när det gäller sprutor eller vaccinationer är att det ska göra ont att få sprutan. När det gäller sprutor kan de kännas lite olika mycket beroende på flera olika faktorer. Men vilka faktorer avgör hur ont det gör, vilka sprutor gör ondast och hur kan man minska smärtan?

Vad avgör hur ont det gör?

Det finns en hel del saker som avgör hur ont en vaccinering kommer att göra. För det första beror det självklart på om nålen som används är större eller mindre. En större nål kan göra lite ondare än en tunn och fin nål. En vaccination kan också göra ondare om man sticker i fel muskel, om man spänner sig när nålen sticks in med mera.

Vilka vacciner gör ondast att få?

Vilka vacciner som gör allra ondast att få varierar. Många menar att en vanlig stelkrampsvaccinering gör ont, andra tycker att olika vacciner inför resan är otroligt smärtsamma. När det gäller vaccin mot livmoderhalscancer är dock de flesta överens om att sprutorna gör väldigt ont. Det är både vuxna kvinnor och yngre tjejer som vittnar om smärtan.

Det kan också vara så att det är de vacciner som ges i flera omgångar som gör mest ont. Ofta är resevacciner sådana. Man kan vid en sådan vaccinering ofta få tre eller fler sprutor vid en och samma vaccinering. Muskeln kan börja spänna sig, och då gör de efterföljande sprutorna ondare.

Många som tar sprutor som ska minska besvär vid allergi menar att de kan kännas en del. Många gånger är det just efteråt det känns lite när kroppen reagerar mot ämnena som sprutas in eftersom att kroppen trots allt är allergisk.

Kan man minska smärtan på något sätt?

Det är inte helt lätt att minska smärtan från en vaccinering. Man kan ta bort smärtan av sticket men ibland gör läkemedlet som sprutas in ont. Det kan svida eller bränna lite. Vanligtvis håller smärtan bara i sig en kortare tid men det kan vara nog så jobbigt, speciellt för barn. Ibland kan det hjälpa att nypa sig i någon annan kroppsdel med den fria handen och då kommer musklerna där att reagera istället för vid sticket. Om man är extremt rädd för smärtan kan man ibland också få lugnande tabletter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *