Vaccin mot fästingsjukdomar
Sjukdomar och vaccinationer

Vaccin mot fästingsjukdomar

Under den senaste tiden har det dykt upp en hel del olika fästingar i den svenska naturen. Man kan inte bortse från att de ofta bär på en hel del olika sjukdomar. Men kan man egentligen skydda sig?

Vaccin mot borrelia och TBE

Det har tagits fram vaccin som ger ett visst skydd mot de fästingburna sjukdomarna TBE och borrelia. De ger dock inte något helt hundraprocentigt skydd utan man kan trots allt bli sjuk. Vissa fästingar har också ett starkare och mer motståndskraftigt virus och det gör att vaccinet inte har någon direkt effekt.

Fästingbussarna

Om man vill bli vaccinerad mot fästingburna sjukdomar kan man besöka en vanlig vårdcentral. Ibland kan det dock vara en hel del väntetid och kö där. Då kan man också besöka de så kallade fästingbussarna som dyker upp på vissa platser i landet. Ofta står de vid större varuhus eller liknande och man kan gå dit och få sina vaccinationer. Man får generellt sett betala samma pris som hos en vårdcentral men man får en godkänd vaccination och man kan känna sig lite mer trygg. Vaccinerna är testade under lång tid och biverkningarna är ofta få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *