När vaccinationen går fel
Vid en vaccinering sprutar man in ämnen i kroppen som egentligen inte hör hemma där. Ofta är det så att man vill skydda sig från en viss sjukdom och det är därför man tar vaccinationen. I de allra flesta fall innehåller vaccinet en del av den sjukdom man vill skydda sig mot. I vissa fall kan vaccinet också innehålla ett visst ämne och så är ofta fallet om det rör sig om en vaccinering som ges för att minska allergiska reaktioner.
Påverkan på andra sjukdomar
En vaccination kan dock ge vissa biverkningar. Om man har olika sjukdomar kan symtomen också förvärras av dem. Det kan vara bra att läsa mer om hur artros, astma och andra sjukdomar påverkas av ett vaccin. Ofta får man redogöra för om man har några typer av sjukdomar innan man ska vaccineras och det är just för att man ska kunna förutse eventuella större biverkningar.
Ofarliga biverkningar
När det gäller vaccin kan man ofta få en hel del vanliga biverkningar. Det kan handla om feber, lite ont i kroppen, trötthet eller en allmän förkylningskänsla. De här biverkningarna är inte allvarliga och man behöver inte söka vård för dem. Om man däremot får mycket hög feber som inte ger med sig, om man upplever att man inte känner sig bättre efter ett par dagar är det dock klokt att kontakta sjukvården för att fråga om råd. Ibland kan det vara så att kroppen reagerar lite starkare än man trott på vaccinet, eller så har man fått någon infektion i samband med vaccineringen.
Narkolepsi och andra effekter av otestat vaccin
Det förekommer också att man får allvarligare biverkningar till följd av en vaccinering. Ibland kommer biverkningarna av att vaccinet inte funnits så länge, eller så är det inte ordentligt testat. Ett vaccin som ledde till mycket negativa biverkningar var det som gavs mot svininfluensan. Vaccinet Pandemrix innehöll bland annat ämnet skvalen som redan tidigare visat sig ge svåra biverkningar. Det rekommenderades redan under gulfkriget att gravida inte skulle vaccineras. I samband med svininfluensan var det också flera av de vaccinerade som bland annat utvecklade narkolepsi och de drabbade har fortfarande besvär av det här. Man kan inte heller bortse från att vaccinet inte långtidstestats och man vet fortfarande inte om vaccinet kan ge några biverkningar som först visar sig om flera år.
Vacciner som går att lita på
Det finns viktiga och mindre viktiga vacciner. Om man har en kronisk sjukdom kan man också bli rådd att ta vissa vacciner. Ibland får man helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna. Generellt sett kan man också säga att vacciner som blivit testade under flera år är säkrare än de helt nya varianterna.
Om man ska resa utomlands finns det också en hel del vacciner mot till exempel hepatit som är viktiga att ta, liksom många av de vacciner som ges till barn inom barnhälsovården och i skolan.