Barnvaccinationer
I Sverige finns det ett program som ger alla barn ett gott skydd mot olika smittsamma sjukdomar. Som förälder får man godkänna att barnet ska vaccineras men sprutorna kostar inget. Ibland kan det dock finnas skäl till att inte vaccinera barnet. Man kanske vet att barnet inte har tålt en vaccination innan och då är det bra att undvika den om barnet blir äldre. I vaccinationsprogrammet erbjuds vaccinationer som ger skydd mot nio olika sjukdomar.
Vilka sjukdomar ingår vaccination mot?
I vaccinationsprogrammet ges vaccinationerna inom skola och barnhälsovård. De vaccinationer som barnet får ger ett bra skydd mot bland annat polio, difteri, stelkramp, kikhosta, Haemophilus influenzae typ b, röda hund, påssjuka och mässling. I dag ingår det också vaccin mot HPV som kan orsaka livmoderhalscancer. Den sista vaccinationen erbjuds endast till flickor.
När ges vaccinationerna?
Vaccinationerna ges till barnet i olika årskurser och vid olika åldrar. De allra första sprutorna mot polio, Haemophilus influenzae typ b, kikhosta, difteri och stelkramp ges när barnet är tre månader gammalt. Samtidigt ges en dos mot pneumokocker. Precis samma vaccinationer ges när barnet är fem månader, samt tolv månader gammalt. När barnet sedan är fem år gammalt får det sin nästa vaccination. När barnet är 18 månader ges vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. Den andra vaccinationen ges när barnet går i årskurs 1-2.
När barnet går i årskurs 5-6 kommer första och andra dosen mot HPV att ges och den sista sprutan mot stelkramp med mera ges när barnet går i årskurs 8-9.
Måste barnet vaccineras?
Nej, det finns inget som säger att barnet måste vaccineras. Man kan om man vill låta barnet få vissa sprutor och sedan hoppa över andra. Alla flickor måste till exempel inte få vaccin mot HPV om inte föräldrarna vill det. Många gånger kan man också få vaccin utan vissa ämnen. Ibland är det till exempel inte önskvärt att barnet får vaccin mot till exempel kikhosta om man har sett att barnet reagerar dåligt på det. Då kan man ge barnet skydd mot alla de andra sjukdomarna.
Innan vaccinet fanns
Det har funnits en tid då vaccin inte har varit möjligt att få tag i. På den tiden brukade föräldrar ta med sina barn till de familjer där sjuka barn fanns så att de egna barnen skulle kunna smittas och bygga upp ett skydd mot sjukdomen. På samma sätt som ett vaccin gör kroppen mer motståndskraftig gjorde sjukdomen samma sak. Men det fanns alltid en risk med det här sättet att agera. Ibland kunde sjukdomen till exempel bli för svår för barnet och att då avbryta sjukdomsförloppet var helt enkelt inte möjligt. Med vaccineringen behöver man inte bli sjuk då det bara är en mindre mängd av sjukdomens celler som används.