När sjukvårdspersonal vaccineras
Vaccinationer inom sjukvård

När sjukvårdspersonal vaccineras

Vid vissa situationer kan det krävas större insatser när det gäller vaccinering. Det kan till exempel hända att det börjar härja någon epidemi. Varje år är det till exempel vanligt att läkare och sjuksköterskor behöver vaccinera sig mot till exempel influensa. Just influensan är annars en av de sjukdomar som både smittar många och som dessutom skördar flera människoliv varje år. För att förhindra eller i alla fall minska risken för att sjukvårdspersonalen råkar illa ut brukar vaccinationer ske. Men kan sjukvårdspersonal vaccineras annars också?

Vid olika smittsamma utbrott

Det finns olika situationer då sjukvårdspersonal kan behöva vaccineras. När det till exempel bröt ut ett utbrott av mjältbrand beordrade SVA att djur i området skulle vaccineras och de personer som var inblandade fick antibiotika. En vaccination av människor hade också varit på plats men i Sverige bedöms det som att det inte finns något vaccin som är tillräckligt testat för att användas. Om en annan smittsam sjukdom som mässling eller liknande dyker upp är det dock mycket möjligt med en massvaccinering av sjukvårdspersonalen.

Om man inte vill vaccineras?

När det gäller sjukvårdspersonal kan det då och då inträffa att alla inblandade inte vill vaccineras. Det kan till exempel vara så att man inte tål något av de ämnen som finns i vaccinet. Det kan också vara så att man helt enkelt inte vill ha vaccin. Men om man arbetar inom sjukvård och det sprids en sjukdom, vad sker då om man vägrar vaccin? Om sjukdomen är allvarlig och smittan gör att man inte kan utföra sitt arbete kan man helt enkelt bli förflyttad till en annan tjänst eller till ett annat landsting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *