När vaccination ger allvarliga biverkningar
Nackdelar med vaccinationer

När vaccination ger allvarliga biverkningar

I vanliga fall kan man få en del biverkningar av vaccin. I de allra flesta fall går de snabbt över. Men ibland kan vaccin faktiskt ge riktigt allvarliga biverkningar.

Allvarliga biverkningar som upptäckts

Vacciner har funnits under mycket lång tid. De har testats och provats men ibland dyker det upp vaccin som inte har testats tillräckligt. Ett exempel är till exempel det vaccin som kom fram i samband med svininfluensan för några år sedan. Efter att ha blivit vaccinerade med det här vaccinet upptäckte personer att de drabbats av biverkningen narkolepsi. Det gör att de är mycket trötta, och de kan falla i sömn i stort sett bara av att skratta. Efter ett tag upptäcktes att vaccinet innehöll ämnet skvalen. Det här ämnet användes i vaccin redan under Gulfkriget och redan då konstaterade man riktigt allvarliga biverkningar.

Bland de biverkningar som upptäcktes då fann man bland annat att foster kunde få skador. Det rekommenderades att kvinnor inte skulle försöka skaffa barn på flera år efter vaccinationen. Andra blev helt sterila. Vaccinet innehöll också en hel del kvicksilver vilket varken var bra för människan eller miljön. Hur mycket hjälpte vaccinet? Det är än i dag lite oklart. Samma sak gäller det vaccin som gavs mot svininfluensan.

Vilka ämnen kan orsaka dem?

Det finns väldigt många olika ämnen i vacciner och det kan hända att man inte tål dem. Vissa ämnen har dock visat sig orsaka väldigt många och även väldigt allvarliga biverkningar. Ett av de här ämnena är skvalen. Det har visat sig kunna orsaka flera allvarliga biverkningar som inte går att göra något åt, och i många fall kan de inte heller behandlas på något sätt. Andra ämnen som också har visat sig kunna orsaka en hel del biverkningar är olika kvicksilverföreningar. De allra flesta känner till att kvicksilver är giftigt för miljön och att man bör kontakta Giftinformationscentralen om man har fått i sig ämnet. Men det är trots allt tillåtet att använda en viss mängd kvicksilver i olika vaccinationer.

Vad gör man åt biverkningarna?

Om det dyker upp allvarliga biverkningar brukar vaccinet från början fortsätta användas men om flera biverkningar kommer fram börjar tillverkare och forskare undersöka vad det egentligen är som orsakar biverkningarna. När en eller flera personer väl har fått biverkningar kan det vara för sent att göra något, beroende på hur biverkningarna ser ut. Många gånger kan det faktiskt vara så att det bara går att ge fler läkemedel som gör biverkningarna lite mindre tydliga. Man får helt enkelt stå ut med att vara drabbad. Det kan vara bra att kontrollera vad vaccinet verkligen innehåller om man ska vaccineras. Det är särskilt viktigt om man ska vaccineras mot en relativt ny sjukdom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *