Vaccin mot livmoderhalscancer
Sjukdomar och vaccinationer

Vaccin mot livmoderhalscancer

Det har talats en hel del om livmoderhalscancer under de senaste åren. Hos ungdomsmottagningen kan man läsa mer om det vaccin som finns mot livmoderhalscancer. Många har varit lite skeptiska mot det. Är det värt att vaccinera sig eller bör man undvika det?

Anledningar att vaccinera sig

Vaccinet mot livmoderhalscancer ges egentligen inte mot cancern i sig utan mot humant papillomvirus (HPV), vilket i sin tur kan orsaka cancer. Man kan smittas på flera olika sätt. Vaccinet ger inte helt hundraprocentigt skydd, och bara för att man har vaccinerat sig bör man inte missa de cellprovtagningar som kvinnor bjuds in till med början i 20- års åldern.

Eventuella biverkningar

Vaccinet mot HPV är inte testat under en väldigt lång tid. Det är med andra ord inte riktigt utrett vilka biverkningar vaccinet kan ge i det långa loppet. Man kan dock redan i dag se att de allra flesta som blir vaccinerade upplever en relativt kraftig smärta vid vaccineringen men också under ett par dagar efteråt. Det är ofta ett tecken på att kroppen inte riktigt vill acceptera det som injekterats vid vaccineringen och det kan ge problem i ett senare skede.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *