Vaccination mot HPV
Nackdelar med vaccinationer

Vaccination mot HPV

Sedan ett decennium tillbaka ingår vaccination mot HPV, humant papillomvirus, i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Det betyder att alla flickor i årskurs 5-6 blir erbjudna att vaccinera sig mot viruset. Från och med hösten 2020 kommer vaccinationen även att omfatta pojkar i samma åldersgrupp. Men vad är HPV och hur smittar det?

Vad är HPV?

Humant papillomvirus är ett vårtvirus som förekommer hos människan och finns i över hundra olika stammar. Viruset kan orsaka mindre allvarliga komplikationer, som hudvårtor. Det kan också orsaka kondylom, alltså könsvårtor. I mer sällsynta fall kan HPV ge upphov till cancer i livmoderhalsen, könsorganet, ändtarmsöppningen och svalget. Vaccination mot HPV genomförs i två omgångar med minst sex månaders mellanrum.

Hur smittar HPV?

Viruset är väldigt smittsamt och sprids via slemhinnor och hud, främst genom sexuell kontakt. Därför ger en vaccination bäst skydd om den genomförs innan sexualdebuten. Eftersom vaccinet fungerar förebyggande, så är det mest effektivt innan man har kommit i kontakt med viruset. Till viss del kan kondomer skydda mot HPV, de hjälper dock inte om viruset sitter någon annanstans på kroppen. Många av oss kan bära på viruset utan att veta om det. Faktum är att de flesta som inte är vaccinerade kommer att bli smittade av viruset någon gång i livet. HPV är nämligen den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. För det mesta försvinner viruset av sig självt, men om det stannar kvar i kroppen ökar risken att man utvecklar cancer.

Vaccinering för vuxna

Det går att vaccinera sig mot HPV även som vuxen. Ett av de två vaccin som finns tillgängliga ingår i högkostnadsskyddet för kvinnor mellan 18 och 26 år. Om du är äldre, eller är man, får du bekosta vaccinationen själv. Kontakta en vaccinationsmottagning eller vårdcentral om du vill ha hjälp eller har frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *