Vaccinationer och livsstil direkt efter
Nackdelar med vaccinationer

Vaccinationer och livsstil direkt efter

Vaccinationer hit och dit! I och med coronapandemin och vaccinen så kom miljontals människor världen över att gå och vaccinera sig. Många av dem mådde ganska dåligt strax efter vaccinationen. Även vaccinationer mot andra sjukdomar kan göra att man är lite låg under kommande dagar. Men hur ska man då leva? Får man röka och snusa samtidigt, får man dricka och kan man äta vad som helst och träna hur som helst?

Vaccinationer och snusning

Om du tar ett vaccin och vill fortsätta snusa under tiden och efteråt brukar det gå bra. Du som tycker om Zyn snus har massor av smakval att välja på och kan också välja ett tobaksfritt alternativ, det vill säga ett vitt snus. Zyn snus har mängder av smakkombinationer och vita portionspåsar med praktiska prillor som du kan njuta av direkt efter en vaccination.

Vaccination och rökning

Är du rökare så kan det vara klokt att trappa ned på rökningen under ett par dagar precis efter att du vaccinerat dig. Kanske kan du röka e-cigaretter eller ta ett tobaksplåster en kort tid. En annan viktig aspekt att fundera på är att just rökare löper större risk att drabbas av luftvägsinfektioner än vad till exempel snusare gör. Så hellre Zyn snus än cigaretter. Detta gäller framför allt för sjukdomar som covid-19 eller andra influensavirus. Men rökare skadar emellertid sitt immunförsvar med rökningen och de farliga partiklar som dras ned i lungorna, så ett alternativ till rökning är således en god idé.

Vaccinationer och träning

Om du tycker om att träna mycket så kan det vara klokt att vänta ett par eller till och med tre dagar efter vaccinationstillfället innan du sätter igång med hård träning igen. Speciellt muskeln och musklerna kring det område som fått sprutan behöver vila och kan kännas ömma och spända i anslutning till sprutan. Kör därför ingen hård styrketräning direkt efter en vaccination. Eftersom vaccinering innebär att det sprutas in väldigt låga doser av viruset som orsakar sjukdomen du vaccineras för, kommer du sannolikt att känna dig lite sjuklig eller dålig ett par dagar efteråt vilket gör att du är extra trött och kanske till och med lite febrig. Ta det lugnt tills du känner dig i form igen och vänta med hårdträning.

Biverkningar och vaccin

Nyare vacciner kan ge dig en del biverkningar, det har vi bland annat sett hos många som tagit covidvaccin och där biverkningar har kommit både tidigt och sent i förloppet. Informera dig väl om eventuella biverkningar och lev så sunt du kan eftersom det är ditt eget immunförsvar som i största hand tar hand om din kropps välmående.

Nikotinvaccin

Visste du att det forskas på ett nikotinvaccin som ska hjälpa rökare som slutat att röka, att få ett återfall? Detta ska agera ungefär som ett rökavvänjningsmedel men det är fortfarande oklart hur effektivt det egentligen är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *