Vaccinationer och testning
Nackdelar med vaccinationer

Vaccinationer och testning

När det gäller vacciner ska de testas innan de får användas på människor. Det finns flera olika varianter av tester som kan användas för att bland annat se vilka biverkningar vaccinet ger, om det skyddar med mera. Men hur går testerna till och vilka risker finns det med testerna?

Djurtester är vanliga

Det allra vanligaste sättet att testa vaccin är genom att prova det på djur. Allt som oftast sker det här, trots att det kan kännas makabert. Många gånger är det dock som så att djurtesterna har räddat flera människoliv.

Studera tidigare resultat

Det är också vanligt att man studerar resultat som tidigare framkommit vid användning av de ämnen man tänker sig ska ingå i vaccinet. Om man ser att något ämne givit allvarliga biverkningar försöker man ofta finna något annat ämne att ersätta det med. Ibland är det inte möjligt, men då försöker man minska mängden av det aktuella ämnet.

När vaccin inte testas tillräckligt

Ibland förekommer det att vaccin inte hinner testas tillräckligt. Så kan till exempel vara fallet om det plötsligt dyker upp en sjukdom som visar sig bli betydligt mer allvarlig än man kunnat räkna med. I de här fallen kan man behöva använda testade vaccin och sedan tillsätta olika ämnen i vaccinet. Ibland kan det gå bra, men när det gäller vaccinet mot till exempel svininfluensan fick Läkemedelsverket snart anmälningar om att det dök upp biverkningar som ingen hade tänkt på innan. Det visade sig att det var betydligt allvarligare biverkningar än lite feber.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *